Şeker Hastalığını Önleyici 8 Yöntem

Diyabet, ülkemizde en çok bahsi geçen sağlık problemlerinden biri. Bunun nedeni de her geçen gün sayıdaki artış. Bu rakamların artması diyabetin artması değil, insanların daha çok hastanelere, doktorlara gidip teşhis konmasından da kaynaklanıyor. Korkulan kısmı artık yaşlılığa bağlı diyabetin değil, çocuk yaşlardaki ensülin direnci ve diyabet gibi sorunların artması.
Eğer ailenizde diyabet hastası varsa sizde de olma ihtimali var demektir. Her diyabet vakasında bu kadar net olmayabilir ama diyabet yaşam tarzınızla korunabileceğiniz veya daha da kötü hale getirebileceğiniz bir sorun.
Vücudunuzdaki problemi anlar ve yaşam şeklinizi buna göre yenilerseniz eminim daha rahat, uzun, sağlıklı ve kaliteli yaşarsınız.

Diyabet teşhisi aldıysanız aşağıda yazdıklarımla ilerlemesine engel olabilirsiniz. Eğer ailenizde varsa ve siz “Diyabet olmamak için ne yapmalıyım?” diyorsanız, bu kuralları hayatınıza hemen yerleştirin!

Diyabet ne Demek?

Yemek yediğimizde yiyeceklerin içinden şeker gelir. Kana karışır ve kan şekeri yükselmeye başlar.  Sağlıklı bireylerde bu miktara bağlı olarak pankreastan ensülin hormonu salgılanır. Ensülin ve şeker birlikte çalışırlar. Şekerin hücre içinde kullanılmasını sağlar ve bu şekilde enerjiye dönüşür.
Diyabetli kişilerde bu ikili ilişkide bir sorun vardır. Ensülin yeteri kadar salgılanmaz veya uygun şekilde kullanamaz. Glikoz hücre içinde kullanılamaz ve kanda birikir.

1. Kilo almayın: Bunu söylemek kolay değil ama aldığınız her kilo sizi diyabete yaklaştırır.

2. Her gün mutlaka yürüyün: Gün içinde işlerinizi yürüyerek halledin. Hareketsiz bir yaşamınız varsa şeker sorunu bugün yarın başlayacak demektir.

3. Tatlıyla aranızı açın: Çok seviyorsanız şekersiz yapılan tatlıları keşfedin. Evde deneyin veya yapan yerleri bulun.

4. Daha çok lif alın: Tahıllardan, sebzeden, yulaftan veya gerekirse takviye alın ama lif oranı yüksek beslenin.

5. Bir öğünde proteine yer verin: Haftada 3 gün balık tüketin. 2 gün kırmızı et, 1-2 gün tavuk, 1-2 gün kurubaklagil olabilir.

6. Her yemekte 1 kase yoğurt olsun: Öğle ve akşam yemeklerinde az yağlı yoğurt glisemik yükü dengeler. Bunun yerine cacık ve ayran da olur.

7.Beyaz un mutfağınıza girmesin: Hamur işi olacaksa bile tam buğday unu kullanılabilir.

8. Hayatınızdan şekeri çıkarın: Çok canınız istiyorsa güvenilir tatlandırıcılardan tercih edin.

Paylaşmak güzeldir
20

saglikpanosu.net sitesinde yayınlanan tüm yazıların hakları saklıdır. Yazıların tamamının veya bir kısmının www.saglikpanosu.net adresi tıklanabilir şekilde kaynak gösterilmeden herhangi bir yerde kullanılması yasaktır. Aksi durumlarda hukuki yollara başvurulur.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*