Astıma İyi Gelen Yiyecekler ve Etkileri

Astım, akciğerlerin kronik iltihabı ile karakterize bir rahatsızlıktır. Stres, alerjik reaksiyonlar, sigara dumanı, ağır egzersizler ve soğuk hava astımı tetikleyen nedenler arasında gösterilmektedir.

Beslenme alışkanlıklarını düzenlemek ve belirli yiyecekleri tüketmek astımı tedavi etmez ancak astım ataklarının sayısını ve şiddetini azaltmanızda size yardımcı olabilir. Astım için diyet programınızı belirlerken doktorunuza danışın.

Astıma İyi Gelen Yiyecekler ve Etkileri

Sarımsak ve Soğan: “Quercetin” adı verilen bir kimyasal içeren sarımsak ve soğan, akciğer iltihabına neden olan enzimleri baskılayıp astım ataklarının sayısını ve şiddetini düşürebilir.

Kolin Bakımından Zengin Gıdalar: B kompleks vitamini olan “kolin” astım ataklarını önleyebilir. Kolin içeren gıdalar arasında mercimek, fasulye, süt ürünleri, nohut, yumurta sarısı ve soya fasulyesi gibi besinler sayılabilir.

Keten Yağı: Keten bitkisinin tohumlarından elde edilen keten tohumu yağı omega 3 yağ asidi bakımından oldukça zengindir. Bu esansiyel yağ asitleri bronşiyal dokularda meydana gelen iltihaplanmayı azaltarak astım hastalarının nefes alıp vermesini kolaylaştırırken belirtileri hafifletir.

Selenyum Bakımından Zengin Gıdalar: Selenyum astım nedeniyle iltihaplanan ciğerlerin tedavisine yardımcı bir mineraldir. Bu mineralin tüketimi astım ataklarının sıklığını azaltabilir.

Güçlü bir antioksidan olan selenyum aynı zamanda zarar gören akciğer hücreleri nedeniyle artan lipidi düşürebilir. Kahverengi pirinç, ton balığı, kepekli tahıllar, yumurta, tavuk ve kırmızıbiber yüksek oranda selenyum içerir.


Astım Hastalarının Tüketmemesi Gereken Gıdalar

Tuzlu Yiyecekler: Tuzlu gıdalar astım belirtilerinin artmasına neden olabilir. Hamburger, tuzlu patates kızartması, patates cipsi, hazır konserve yemek, beyaz ekmek, işlenmiş peynir, şarküteri ürünleri, soya sosu, hazır çorba gibi gıdalarda genellikle vücudun ihtiyacından fazla sodyum bulunmaktadır.

Tuzu mümkün olduğunca azaltmaya ve tuz içermeyen baharat karışımları kullanmaya çalışın. Cips, kraker gibi atıştırmalıkları zaman yarayarak meyve ve sebze gibi sağlıklı alternatifleri ile değiştirin.

Doymuş Yağ: Doymuş yağ kızartmalarda, yağlı süt ürünlerinde ve kırmızı ette bulunan sağlıksız bir yağ formudur. Bu yağ bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olarak astım krizlerinin sıklaşmasına yol açabilir.

Tereyağı, yağlı süt ve peynir, patates kızartması, fast-food ürünleri yerine yağ kaynağı olarak zeytinyağı, fındık, keten tohumu yağı kullanabilirsiniz. Genel olarak ağır yağlı yemekler tüketmekten kaçının.

Ayrıca trans yağ içeren ticari bisküvi, pasta, tatlılar, kek gibi gıda ürünleri sadece astıma değil kalbiniz ve damarlarınız içinde zararlı besinler arasında yer almaktadır.

Gaza Neden Olan Gıdalar: Aşırı ağır ve şişkinliğe neden olan gıdalar astım ataklarını tetikleyebilir. Ağır yağlı kebap ve benzeri et yemeklerini, fazla baharatlı yiyecekleri, gazlı içecekleri azaltarak gaz oluşumunu engelleyebilirsiniz. Ayrıca gaz yaptığı bilinen karnabahar, fasulye, brokoli, bezelye, kuşkonmaz gibi sebzeleri az tüketmeye çalışın.
Astım ve Beslenme

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi sadece düzenli beslenme astımı tedavi etmek mümkün değil ancak doğru beslenmenin astım krizlerini azalttığı uzmanlar tarafından kabul ediliyor. Yukarıda listelediğimiz tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken yiyeceklere dikkat ederek tedavi sürecinde bir adım öne geçebilirsiniz.

Ayrıca doktorunuza danışarak özellikle B, C ve E vitamini, quercetin, magnezyum ve karoten içeren multivitamin desteği kullanabilirsiniz. Alerjik astım hastaları tetikleyici alerjenleri öğrenip bunlardan kaçınarak yaşam kalitesini arttırabilir.

Paylaşmak güzeldir
20

saglikpanosu.net sitesinde yayınlanan tüm yazıların hakları saklıdır. Yazıların tamamının veya bir kısmının www.saglikpanosu.net adresi tıklanabilir şekilde kaynak gösterilmeden herhangi bir yerde kullanılması yasaktır. Aksi durumlarda hukuki yollara başvurulur.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*