Ballı Sütün Faydaları Nelerdir?

Ballı süt nelere iyi gelir, nasıl hazırlanır? Ballı sütün insan sağlığı üzerindeki faydaları ve zararları nelerdir? Ballı süt ile ilgili pratik bilgiler !

Tadı ile herkesin çok sevdiği ve soğuk kış aylarında bol bol tüketilmesi gereken ballı sütün, insan sağlığı için birçok faydası bulunmaktadır. Boğaz ağrılarına iyi gelmesinden enerji sağlayıcı bir içecek olarak bilinmesine kadar farklı konularda özelliklerini saymak mümkündür.

Ballı Sütün Faydaları Nelerdir?

Soğuk Algınlığına Karşı Faydası: Grip ve buna bağlı oluşan hastalıklar için ballı süt içmek çok faydalıdır. Boğaz ağrılarına çok iyi gelmekte ve boğazın yumuşaması açısından da olumlu bir etki sağlamaktadır. Aynı zamanda öksürüğü kesmek için de kullanılabilen ballı süt, balgam sökücü özelliği ile de bilinir.

Vücut Direnci İçin Faydası: Sütün içerisindeki kalsiyum ile birlikte balın enerji verici etkisi sayesinde, vücut direncini arttırmak için içilebilecek en iyi içeceklerden birisidir. Ballı süt, yorgun bir günün sonunda ya da yoğun geçecek bir güne başlarken tüketilebilir.

Uykusuzluğa Karşı Faydası: Uyku problemi yaşayanlar için sıcak ballı süt içmek çok iyi gelecektir. Yatmadan önce bir bardak ballı süt ile kaliteli bir uyku süreci gerçekleşecektir.

Mide Rahatsızlıkları İçin Faydası: Mide ağrıları, kramp ve spazm gibi sorunları yatıştırma amacıyla ballı süt içilebilir. Süt ve bal tek başına mideye çok iyi gelen besinler arasında yer alır. Ilık ballı süt de, birçok mide rahatsızlığını geçirecek etki sağlayacaktır. Ağır yemeklerden sonra yatmadan önce bir bardak tüketilmesi tavsiye edilir.

Vücut Gelişimine Olan Faydası: Ballı süt özellikle çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimleri için çok etkili bir takviyedir. Büyümeyi hızlandırıcı ve vücudun olması gerektiği gibi gelişebilmesini destekler. Çocuklar için her gün bir bardak ballı süt içimini sağlamak gereklidir.

Kansere Karşı Faydası: Bal, tek başına bir antioksidan özelliği gösterdiği için, ballı süt de kanser riskini azaltma konusunda tercih edilebilecek bir içecektir.

Kilo Verme Dönemine Faydası: Ballı süt, uzun süre tokluk hissi sağlayacak bir içecek türüdür. Bu nedenle diyet yapanlar için ballı süt içmek, aşırı gıda tüketimini engellemek açısından faydalı olabilir. Ancak bal miktarını biraz daha dengeli şekilde ayarlamak gerekiyor.

Kemiklere Olan Faydası: Sütün içerisindeki kalsiyum ile birlikte balın içeriği, kemiklerin gelişimi ve güçlenmesinde de büyük bir rol oynar. Yetişkinlerde kemik erimesi rahatsızlığının önüne geçmek açısından uzmanlar tarafından bol bol içilmesi önerilir.
Ballı Sütün Faydaları Kısaca

Mideyi rahatlatır.
Vücut gelişimini destekler.
Kansere karşı direnç sağlar.
Soğuk algınlığına karşı korur.
Vücut direncini arttırır.
Balgam söktürücüdür.
Öksürüğü keser.
Uykusuzluğu giderir.
Kemikleri güçlendirir.
Uzun süre tokluk hissi sağlar.
A, B, C, D, K vitaminlerini içerir ve vitamin ihtiyacını büyük ölçüde karşılar.

Ballı Süt ile İlgili Pratik Bilgiler

Ballı süt elbette sıcak içildiğinde fayda gösterir ancak nasıl hazırlanması gerektiğine de dikkat edilmesi gerekiyor. Süt çok kaynamışken balı eklemek, balın içindeki tüm faydalı olan enzimlerin etkisiz hale gelmesine neden olur. Bu nedenle süt biraz daha ılık hale gelince bal eklenmelidir.

Mutlaka doğal ve katkısız bal ürünleri tercih edilmelidir.

Süt, oldukça faydalı bir içecek olması ile birlikte bazı insanlarda gaz problemi ve hazımsızlık yaratabilir. Bu nedenle gerekirse light ya da laktozsuz süt içimi sağlanmalıdır.

Şeker hastaları ballı süt tüketimi konusunda doktorlarına danışarak hareket etmelidir. Daha az miktarda bal ilave eklemek gibi seçenekler tercih edilebilir.

Kış mevsiminde gribe bağlı olarak ağız kenarında uçuk gibi yaralar çıkabilir. Ballı sütün bu yaraları iyileştirici bir etkisi olduğu da söylenmektedir.

Ballı Sütün Zararları

Sadece bazı bireylerde gaz problemi yapabileceği etkisi unutulmamalıdır. Bununla birlikte aşırı bal eklemek de kalori açısından diyet yapanlar için zararlı bir durum oluşturur.

Paylaşmak güzeldir
20

saglikpanosu.net sitesinde yayınlanan tüm yazıların hakları saklıdır. Yazıların tamamının veya bir kısmının www.saglikpanosu.net adresi tıklanabilir şekilde kaynak gösterilmeden herhangi bir yerde kullanılması yasaktır. Aksi durumlarda hukuki yollara başvurulur.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*