Panik Atak Yaşıyorsanız Bu 7 Maddeye Dikkat

Panik atak yaşayanlar genellikle toplum tarafından yanlış algılandıkları düşüncesine kapılmaktadırlar. Çünkü hala halk arasında bir çok efsane hala dolaşmakta.Bu yaygın yanlış inançlar kişide özgüven eksikliğine, bulunduğu durumla baş edemeyeceği hissine kapılmasına neden olmakta.Panik Atak Yaşayanların Bilmesi Gereken 7 Önemli Madde

İşte bu durumu yaşayanların size anlatmak  istediği 7 önemli şey:

1-‘Kontol edemiyorum’ durumu

Tabiî ki bütün imkanlar kişinin elinde değil. Yani sadece psikolojik olarak karar vermek ve bitirmek maalesef mümkün değildir. Tıbbi yöntemlerden yardım da almak gerekir. Ancak eğer bu durumu yaşayan bir sevdiğiniz, yakınız varsa ona destek olarak bunun geçici bir durum olduğunu belirtmenizde fayda var.

2-‘Dikkat çekmeye çalışmıyorum’ durumu

Panik atakları yaşayan kişilerin genelde dikkat çekme amaçlı yaptığı aslında pek de büyük sıkıntıları olmadığı düşünülmekte. Bu tamamen yanlış bir inanıştır. Kişi bu durumdan utanıp hatta saklamaya , engel olmaya bile çalışmaktadır aslında.

3-Panik atak belirtileri değişkendir.

Panik atak belirtileri genelde duygusal, fiziksel ve bilişsel semptomlar aracılığıyla kendini gösterir. Kişi göğüs ağrısı, nefes darlığı, uyuşma, aşırı terleme gibi belirtiler yaşayabilir. Ancak bu durum herkes de geçerli değildir. Kişiden kişiye göre semptomlar ve derecesi değişkenlik gösterebilir. Kimi insan beyninde korkulu düşüncelerle başa çıkmaya çalışırken kimisi de vücudundaki fiziksel semptomlarla baş etmeye çalışır.

4-‘Panik atakların  ölüyor yada aklını kaçırıyormuş’ hissine kapılması

Tabii ki öldürücü bir surum değildir. Ancak dışarıdan basit şekilde görünse bile bu durumu yaşayanların kolay kolay kaldırabileceği türden de değildir. Yakınınız bu durumu yaşadığında sizde ona destek olun, endişelerini anlayın ve en önemlisi sakinliğinizi siz koruyun ki karşıdakine yaşadığı durumun ölümcül, kötü, çaresiz yada çılgınca şeyler olmadığını benimsetin.

5-‘Beklenmedik anlarda gelen semptomlar’ olabilir.

Kimi insan panik atak hallerini gelmeden önce hisseder kimi insan da aniden bu durumla karşılaşabilir ve bulunduğu ortamı terk etme veya elindeki işi bırakması gerektiği hissine kapılır.örneğin  kişi bir yerde olumsuz  bir durum yaşamışsa oraya uzun bir süre gitmek istemeyebilir. Sizlerinse bu durumu anlayışla karşılamanız gerekir.

6-‘Panik atağın tedavisi yoktur ‘ inanışı

Panik atak yaşayanlar genelde her zaman bu semptomları geçireceğini ve bunun çözümsüz bir hastalık olduğunu düşünmektedir. Tabii ki de bahsettiğimiz gibi bu durumun tıbbi ve psikolojik tedavi yöntemleri vardır. Ama kişi o süreçte bunu pek de iyi anlayamamaktadır. Sizler ona destek olup, gerçekten çok iyi ilerlemeler kaydettiği düşüncesini empoze ettirirseniz kişinin bu durumu atlatacağı düşüncesi artar.

7-‘Desteğinize ihtiyacım var ‘
Kişiye destek olmak çok önemlidir. Sadece panik atakta değil diğer durumlarda bile oturup onu kısa bir şekilde dinliyor olmanız bile onun için pozitif bir yandır. Onunla empati kurmanız ve anlayış göstermeniz onun bu süreci en sağlam ve sağlıklı şekilde atlatmasında büyük rol oynar.

Paylaşmak güzeldir
20

saglikpanosu.net sitesinde yayınlanan tüm yazıların hakları saklıdır. Yazıların tamamının veya bir kısmının www.saglikpanosu.net adresi tıklanabilir şekilde kaynak gösterilmeden herhangi bir yerde kullanılması yasaktır. Aksi durumlarda hukuki yollara başvurulur.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*