Öfkenizi 8 Adımda Kontrol Altına Alın

Öfke kontrolü konusunda birçok yazı yazıldı. Bir kaç tane de ben yazdım. Öfke kontrolü insanları önemli sorunlarından bir olduğu için yeni bir bakışla maddeler halinde tekrar bu konuyu gündeme getirmek istedim.

Bu yazıda öfkeyi anlamak, öfke ile başa çıkmak, öfkeyi kontrol altında tutmakla ile ilgili maddeler bulacaksınız.

Öfkemi nasıl kontrol edebilirim?

1.Klasik olacak ama öfkenizin bir duygu olduğunu bilmelisiniz. Öfkenin duygu olduğunu bilirseniz bu duygudan dolayı atacağınız olumsuz adımların daha kontrollü olmasını sağlayabilirsiniz.

2.Öfke sinyallerini anlama çalışın. Hani seminerlerde size öfkenin fizyolojik, düşünsel, duygusal taraflarını anlatıyorlar ya, işte bunları bir işaret olarak görmelisiniz. Kişi öfkelendiği vakit kalp atışının hızlanması, göz bebeklerinin büyümesi, kaslarının gerginleşmesi gibi fizyolojik işaretler ya da kin, kaygı gibi duygusal işaretler hızlı fark edilmeye çalışılmalıdır. Erken dönemde bu işaretler fark edildiğinde öfkenin kontrolünde avantaj sağlamış olacaksınız. Kendinize dur diyerek daha sonraki maddelerde anlatacağımız önlemlere daha rahat geçebileceksiniz.
3.Öfkenizi tetikleyecek durumların farkına varmalısınız. Geçmişte öfkenizi harekete geçiren şeylerin genelde aynı ya da benzer nedenlerden dolayı ortaya çıkmıştır. Bunları farkına varmaya çalışarak bu tetikleyiciler ile karşı karşıya geldiğinizde kendinizi daha bilinçli bir şekilde kontrol etmeye çalışmalısınız. Kısaca ne olduğunda daha çok kızıyorsunuz. Bunların bir listesini yapmanız ve bunlara zaman zaman göz atamanız size faydalı olacaktır.
4.Bu tetikleyicilerden uzak durmayı seçebileceğiniz gibi bunları zihninizde halletmeniz gerekiyorsa bir uzmandan da yardım alabilirsiniz. Bu konuları tartışarak yeni bakış açıları kazanabilir ve normalleştirme sağlayabilirsiniz.
5.Yine klasik olacak ama öfkelendiğiniz zamanlar kas gevşetme hareketlerini öğrenerek uygulayabilirsiniz.
6.Öfkelendiğimizi anladığımızda o an ki ilişkimizi geçici olarak askıya almak faydalı olacaktır. Öfkemizin geçmesi ile birlikte ilişkinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Böyle bir durumda (öfkeniz geçtiğinde) karşımızdakinin bir açıklama beklediğini unutmayın.
7.Öfkenizi kontrol etmek için durumunuzu değiştirmeniz ya da yeni şeyler yapmanız faydalı olacaktır. Sevgili Peygamberimiz (asm) “Öfkelendiğiniz zaman, ayakta iseniz oturun. Oturuyorsanız, uzanın. Yine öfkeniz geçmediyse, gidin abdest alın. Zira su nasıl ateşi söndürürse, abdest de öfke ateşini söndürür.” demektedir.
8.Öfkemizi kalıcı bir şekilde kontrol altında tutabilmek için bilişsel öğrenmeye önem vermelisiniz. Yani kendinize öfkelenme zamanlarında sizi saldırgan hale getiren olumsuz düşüncelerinizi olumlu düşünceler ile yer değiştirmesini öğretmelisiniz. Gerekirse bunu bir uzaman desteği ile yapabilirsiniz.

Paylaşmak güzeldir
20

saglikpanosu.net sitesinde yayınlanan tüm yazıların hakları saklıdır. Yazıların tamamının veya bir kısmının www.saglikpanosu.net adresi tıklanabilir şekilde kaynak gösterilmeden herhangi bir yerde kullanılması yasaktır. Aksi durumlarda hukuki yollara başvurulur.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*