Meyve Lekelerini Çıkarmanın Pratik Yolları

Uzanmış koltuğunuza, dinlenme zamanına geçtiğiniz de meyve yemek keyfi bir başkadır. Bu güzel anda maalesef ki sulu meyvelerin üzerinize dökülme ihtimali de unutulmamalıdır.

Sulu Meyve Lekeleri Nasıl Çıkarılır?

Şeftali, çilek, portakal, mandalina gibi sulu meyvelerin suları ne yazık ki üzerinize damlar. Bu lekeler damladıktan sonra çıkarması zor olan lekelerdir. Her lekede olduğu gibi meyve lekeleri de kurumadan hemen temizlenmesi gerekiyor. Bundan kasıt ise leke kurudukça havadaki toz, meyve lekesi olan bölgeye yapışır ve çıkarması daha zorlaşır. Ondan dolayı bu yapışma olmadan yani leke kurumadan müdahalede bulunmak yararınızadır. Bu işlem size zaman kazandıracağı gibi, çıkarma işlemini tamamen sağlamanıza bazen de yardımcı olmaktadır. Ama tabi ki her zaman hemen müdahale de bulunamayacağınız durumlar olabilir. Böyle durumların sonrasında yıkamak için, yıkama şeklinize ek takviyelerde bulunmak gerekebilir. Kumaştan kumaşa ya da dökülen bölgeye göre leke çıkarma yöntemleri de farklılık göstermektedir. Kumaşınızı iyi tanımalı o kumaşa göre temizleme yöntemini tercih etmelisiniz.

Pamuklu ve Keten Kumaştan Meyve Lekesini Nasıl Çıkarırsınız

Pamuklu ve keten kumaşlarda damlayan leke kumaşınızın özelliğinden dolayı hemen yayılacaktır. Bu kumaşlar aynı zamanda kolay yıkanabilen beyaz kumaşlardır. Önemli olan anında müdahale etmektir. Lekeyi hemen musluk gibi bol akan bir suyun altına tutarak yıkayınız bu şekilde hemen çıkacaktır. Eğer lekeye hemen müdahale edemiyorsanız sonrasında, kumaşınızı içini su ile doldurduğunuz bir kabın içerisine atın ve kaynatmaya başlayın. Lekenin çıkmaya başladığını göreceksiniz.  Leke çıkarma işlemine devam edilmektedir. Kaynattığınız kumaşınızı ayrı bir suya alın ve suyun içerisine oksijenli su ekleyin ve lekeyi yıkayın. Bazen leke çıkmayabilir ek bir yöntem olarak da üzerine yerleşmiş meyve lekesini çıkarmak için iki litre soğuk suya bir kahve fincanı çamaşır suyu koyularak kıyafetinizi bu karışımlı suya bastırabilirsiniz. Lekeler çıkınca da bol su ile yıkamalısınız. Yalnız unutulmaması gereken detay çamaşır suyunu beyaz ve açık renkler için kullanınız. Koyu renkli kıyafetleriniz için diğer yöntemleri deneyiniz.

Yünlü Ve İpekli Kumaştan Meyve Lekesini Nasıl Çıkarırsınız

En zor kumaş türlerindendir. Yünlü ve İpekli bir kumaşınıza leke damladıysa eğer, leke olan kısmı amonyaklı su içerisinde bir süre bekletin. Sonrasında bol su ile yıkayınız. Bu şekilde zorlu kumaşlarınız olan yünlü ve ipekli kumaştan meyve lekesini çıkarabilirsiniz. Diyelim ki bu yöntem sizin kumaşınızda işe yaramadı, o zaman meyve lekesi henüz yeni iken lekenin olduğu yer alkolle silinir, alkol uçtuktan sonra birde oksijenli su ile silinip bir şırınga yardımı ile suyu lekeye döküp tekrardan çekilir. Bu işlemi oksijenli su gidene kadar yapabilirsiniz. Tabi bunu açık renkli yünlülerde yapmakta fayda vardır. Eğer kumaşınız yıkanamayan özellikte ise lekeli bölgeyi alkol ile silebilirsiniz. Bütün bunlar sizde fayda etmedi daha zor ama kesin sonuç verebilecek olan bir başka yöntem de, öncesinde yine kumaşınızı ıslatın temin ettiğiniz kükürdünüzü küçük bir kabın içerisine koyunuz ve yakınız. Yanan kükürdünüzün buharını ıslatılmış lekeli yere tutunuz. Leke çıkınca bol su ile çalkalayınız. Bu işlemi açık havada yapmanızda fayda vardır. Kükürt ile sizin direkt temas etmenizi engeller.

Renkli ve Sentetik Kumaştan Meyve Lekesini Çıkarma

Kumaşınızı hemen üzerinizden çıkarınız ve sabunlu su ile halk dilinde tabir edilen çitileme yöntemi, yani kumaşınızı birbirine güzelce sürterek müdahalede bulunun. Sonrasında bol su ile yıkayın. Eğer halen meyve lekesi çıkmadıysa kaynatmış olduğunuz sıcak bir suyun içerisine limon katınız ve kumaşınızı kaynatılmış sıcak suyun içerisinde biraz bekletiniz. Bekletme işleminden sonra tekrar bol su ile yıkayınız. Renkli ve sentetik kumaşlar kolay kumaşlar olduğu için birçok çıkartma alternatifi mevcuttur. Bu iki işlemde de lekeniz çıkmadıysa 90 derecelik kaynamış bir suyun içerisine, bunu su ısıtıcınızın kaynamaya yakın noktasından da anlayabilirsiniz. Kaynamış sıcak sudan bir miktar alarak, Bir ölçü saf alkol ile sıcak suyunuzu karıştırın ve lekeyi bu karışım ile siliniz. Leke çıkınca da bol su ile yıkamayı unutmamalısınız.

Meyvelere Göre Genel Çıkartma Teknikleri

Leke çıkarmasında gliserin, alkol, amonyak, limon, tuz gibi malzemeler gerekli olabileceğinden evde bulundurmakta fayda vardır. Malzemeler ağzı sıkı ve kapalı, çocuklarınızın asla ulaşamayacağı bir yerde bulundurulmalıdır. Lekenin cinsi ne olursa olsun, bunu leke henüz taze iken çıkartmaya çalışmak en doğrusudur. Lekeli kumaş yıkanabilir mi? boya çıkartır mı? Bilmek gerekir. Portakal, mandalina gibi turunçgiller gibi sulu meyvelerin lekeleri anında soğuk su ile yıkanarak kolayca çıkabilir. Diyelim ki hemen müdahale edemediniz lekenizde kurudu, üzerine gliserin döküp bekletiniz ve bol su ile durulayınız. Vişne lekesi sabunla yıkayarak, ya da bir gece süte yatırıp ertesi günü durulayarak da geçebilir. Çilek lekesi birkaç damla amonyak damlatılır ve deterjanlı su ile silinip normal şekilde yıkanarak geçer.

Paylaşmak güzeldir
20

saglikpanosu.net sitesinde yayınlanan tüm yazıların hakları saklıdır. Yazıların tamamının veya bir kısmının www.saglikpanosu.net adresi tıklanabilir şekilde kaynak gösterilmeden herhangi bir yerde kullanılması yasaktır. Aksi durumlarda hukuki yollara başvurulur.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*