Kötü Çocuk Yetiştirmenin 10 Etkili Yöntemi

Çocuk eğitimi kitapları çocuğunuzu en iyi şekilde nasıl yetiştireceğinizi anlatır. Ben ise çocuğunuzun nasıl kötü bir çocuk olabilceğini anlatacağım. Blki yazımdaki önerileri okur ve bazılarını istemeden de olsa yaptığınızı fark edersiniz. Unutmayın hiçbir çocuk kötü olarak dünyaya gelmez onları şekillendiren bizleriz.

İşte yaptığımız bazı hatalar ve nasıl kötü çocuk yetiştiririz?

1-) SEVGİNİZİ ASLA BELLİ ETMEYİN
Çocuğunuza sevginizi asla belli etmeyin, sonra şımarır. Hem onun yapması gereken görevler var. Sizden yüz bulursa yapması gereken şeyleri yapmaz. Hatta elinizden geliyorsa sevginizi göstermemeyi de aşın sevmeyin onu ve istemeyin.

2-) BAŞKA ÇOCUKLARLA KIYASLAYIN
Bakın komşunun çocuğuna matematik dersinden yine sınıfın en yüksek notunu almış. Hem ne de efendi bir çocuk, annesi sus deyince susuyor, gel deyince geliyor. Bir de sizinkine bakın, hemen şimdi gidin ve bu gerçeği çocuğunuzun yüzüne haykırın.” Komşunun oğlu gibi olamıyorsun, o ne kadar akıllı ve zeki. Sen beni hak etmiyorsun” deyin.

3-) HAKARET EDİN
Eğer annesi iseniz baba tarafına, babasıysanız kesin anne tarafına çekmiş bu çocuk. Ona daha çok ders çalışması gerektiğini söyleyin. Mesela “hey geri zekalı hemen dersinin başına otur, sen kime çektin bilmiyorum ki. Seni doğuracağıma taş doğursaydım” güzel bir örnek olabilir.

4-) YAPAMAYACAĞI ŞEYLER BEKLEYİN
Sizin çocuğunuz 3 yaşında okumayı öğrenmeli, 9 yaşında ise bütün dünya klasiklerini bitirmiş olmalı. Ondan isteklerinizi her gün dile getirin. Bütün yarışmalarda altın madalya kazanması, okulunda hep birinci olması asla hata yapmaması gerektiğini belirtin.

5-) VERDİĞİNİZ SÖZLERİ TUTMAYIN
Sınavdan 100 alırsa onunla sinemaya gidebileceğinizi söyleyin ve eğer sınavdan 100 alırsa böyle bir söz vermediğinizi yalan söylediğini iddia edin. Hatta yalan söylediği için ceza da verebilirsiniz.

6-) ONUN İSTEKLERİNİ ÖNEMSEMEYİN
Çocuk kısmının isteği mi olurmuş. Evde otorite sizsiniz ve ne isterseniz olmak zorunda, küçük hanım da bunu paşa paşa kabul edecek. İlerde doktor olacak ve hatta sizin istediğiniz kişiyle evlenecek.

7-) BAZEN ÇOK HOŞGÖRÜLÜ, BAZEN ÇOK KATI OLUN
Siz anne ve babasınız, canınız nasıl isterse öyle davranabilirsiniz. Ne de olsa bu çocuğu siz dünyaya getirdiniz. Bir gün aferin dediğiniz bir çocuğa aynı davranıştan ötürü ceza verebilirsiniz. Örneğin; kapıya bir dilenci geldi ve çocuğunuz para verdi. Ona “aferin iyi yaptın oğlum, yardımlaşmak güzeldir” deyin. Başka bir zaman aynı şeyi yaptığında ise ; “senin amacın ne, beni batırmak mı istiyorsun? Çabuk odana git ve akşam yemeğine kadar çıkma” deyin. Annesi bir şeye izin vermemişse babası olarak sizin izin verin. Kendi içinizde de tutarsız olun.

😎 BAŞKALARININ YANINDA KÜÇÜK DÜŞÜRÜN
Çocuğunuzun en yakın arkadaşını size davet edin ve başkalarının duymasını istemediği her şeyi anlatın. Bu eğer rahatsız oluyorsa sünnet anıları olabilir, yatağına işemesi olabilir. Mutlaka rahatsız olacağı bir şey olmalı.

9-) BENCİL OLMAYI ÖĞRETİN
Eşyalarını kesinlikle arkadaşlarıyla paylaşmamalı, siz ona para verdiniz sonuçta. Hem o para kolay mı kazanılıyor. Hatta söyleyin çocuğunuz başkalarının eşyalarını kullansın. Böylece sizin aldığınız daha uzun süre gider böylece yenisini almak zorunda kalmazsınız. Aslında hiç almasanız da olur size ne onun masraflarından, çok istiyorsa çıksın mendil satsın.

10-) ONU SÜREKLİ SUÇLAYIN
Hayatınızda kötü giden her şey için onu suçlayın. Onu istemediğinizi belirtin. Bir an önce başının çaresine bakacak yaşa gelmesini söyleyin.

Yazdığım yazıyı tekrar gözden geçirince ben bile dehşete düştüm. Şimdi biraz düşünelim. Çocuklar masum olarak dünyaya gelir. Onu eğiten, ona yol gösteren biz büyükleriz fakat bazen çok hatalı davranışlar sergileyebiliyoruz. Öyle olmasa sokak çocukları, tinerci çocuklar, hırsızlık yapan çocuklar olmazdı. Çocuklar suç işlemeyi bilmez, öğrenirler.
İyi anne baba olmanız temennilerimle.

Sibel Öğünçmert

Paylaşmak güzeldir
20

saglikpanosu.net sitesinde yayınlanan tüm yazıların hakları saklıdır. Yazıların tamamının veya bir kısmının www.saglikpanosu.net adresi tıklanabilir şekilde kaynak gösterilmeden herhangi bir yerde kullanılması yasaktır. Aksi durumlarda hukuki yollara başvurulur.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*