Fındığın Faydaları Nelerdir?

Reklamlara bile konu olmayı başaran, enerji ve güç kaynağı fındık ülkemizin en büyük zenginliklerindendir. Öyle ki Karadeniz deyince akla ilk gelen fındık ve çaydır.

Hal böyle olunca fındığı yiyerek tüketmenin yanında yağını çıkarak, saç bakımında kullanarak, ezmesini yaparak, pastaları süsleyerek de tüketme yollarını buluruz.

Aslında hayatımızın birçok alanına dahil ettiğimiz bu besin maddesi sadece tadının vazgeçilmez olmasından değil aynı zamanda vitaminler yönünden zengin olmasından, sindirim sistemini güçlendirmesinden, kanserle mücadelede etkili olmasından ve daha pek çok farklı noktadan da bizi kendine bağlamaktadır.

Fındığın geçmişi oldukça eski dönemlere dayanmaktadır. Öyle ki M.Ö 10000’ li yıllarda mezolitik diyetleri içinde yer aldığı savunulmaktadır. Antik çağda birçok anlatıya konu omayı başaran fındık, tarih kitaplarına yağının nasıl çıkarıldığının anlatılması yoluyla girmiştir (1).

Fındık yağışın bol ve özellikle düzenli olduğu iklim kuşağını sever. Bununla birlikte ılık havalarda daha verimli olur.

Tıpkı zeytin ağacı gibi 1 yıl fazla ürün verirken 1 yıl oldukça az ürün verir.

Ülkemizde fındık yetiştiriciliğinde ciddi bir rakama ulaşmayı başaran Ordu’nun yanında Giresun, Trabzon ve Marmara’da Adapazarı’ nı sayabiliriz. Türkiye’de yetiştirilen fındık miktarı dünya sıralamasında ilk sırada yer almaktadır. Ancak son yıllarda Çin’in oluşturduğu pazar bu durumu riske sokmaktadır.

Fındığın Besin Değeri ve Kalorisi

100 gr fındık;

628 kalori
61 gr yağ
17 gr karbonhidrat
15 gr protein
6.3 mg C vitamini (günlük ihtiyacın %11’i)
15 mg E vitamini (günlük ihtiyacın %75’i)
14.2 mcg K vitamini (günlük ihtiyacın %18’i)
0.1 mg B2 vitamini (günlük ihtiyacın %7’si)
0.6 mg B1 vitamini (günlük ihtiyacın %43’ü)
1.8 mg B3 vitamini (günlük ihtiyacın %9’u)
0.6 mg B6 vitamini (günlük ihtiyacın %28’i)
113 mcg folat (günlük ihtiyacın %28’i)
0.9 mg Pantotenik asit (günlük ihtiyacın %9’u)
114 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %11’i)
4.7 mg demir (günlük ihtiyacın %26’sı)
163 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %41’i)
290 mg fosfor (günlük ihtiyacın %29’u)
680 mg potasyum (günlük ihtiyacın %19’u)
2.5 mg çinko (günlük ihtiyacın %16’sı)
1.7 mg bakır (günlük ihtiyacın %86’sı)
6.2 mg manganez (günlük ihtiyacın %309’u)
2.4 mcg selenyum (günlük ihtiyacın %3’ü) içerir (2)*.

* Yukarıda verilen “günlük vitamin ve mineral ihtiyaçları” USDA’nın 2000 kalorilik referans diyeti baz alınarak oluşturulmuştur. vitamin ve mineral ihtiyaçları yaşa, cinsiyete ve kişinin sağlık koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Fındığın Faydaları Nelerdir?

Kalp ve Damar Sağlığı: Fındığın herkes tarafından bilinen en baskın özelliği kalp ve damar sağlığına olumlu katkıları olduğudur. Bunun nedeni fındığın içeriğinde doymamış yağların çok fazla olmasıdır (3). Doymamış yağlar arasında en çok bilinenleri HDL, LDL ve oleik asittir.

Aynı zamanda içindeki omega 3 yağları sayesinde damarları korur ve kan akışını düzenler. Damar ve kalp dostu olması nedeniyle kalp krizi riskini en aza çekmeyi başarırken kötü kolesterolün düşürmesine yardımcı olur ve kolesterol değerlerini dengede tutar (4). Üstelik iyi kolesterol değerlerini yükseltebilir.

Hafıza ve Göz Sağlığı: Fındığın içerisinde bol miktarda E Vitamini bulunur. 1 su bardağı fındık tüketimi günlük E Vitamini ihtiyacının ortalama %86’sını karşılar. E vitamini özellikle hafızanın korunması ve ilerleyen yaşlarda zayıflamasının önlenebilmesi için en önemli vitaminlerden biridir (5). Bunlara ek olarak fındıktaki A ve C Vitaminleri göz sağlığını korur (6).

Antioksidan Etkisi: Fındığın güçlü bir antioksidan olduğu bilinmektedir. Düzenli fındık tüketimi sayesinde vücudunuzu zararlı toksinlerden arındırabilir ve uzun vadede bu toksinleri vücudunuzdan uzak tutmayı başarabilirsiniz (7).

Cilt Sağlığı: Fındığın antioksidan içermesi aynı zamanda cilt sağlığı için de oldukça önemlidir. Cilt için ciddi birer sorun oluşturan serbest radikallerle savaşmaya yardımcıdır. Güneşin neden olduğu cilt kanserini önlemeye yardımcı olan fındık, hücrelerin yenilenmesi konusunda da etkilidir (8).

Kilo Kontrolü: Fındığı kilo kontrolünde kullanmak mümkündür. Bunun için bir avuç fındığı yemeklerden önce tüketebilirsiniz. Bu sayede fındık sizde tokluk hissi uyandıracak ve yemek yeme isteğini köreltecektir (9).

Üstelik fındık yüksek kalorili bir yiyecek olmasına rağmen tüketilecek bir avuç fındığın vücuda kalori yüklemesi gibi bir durumu yoktur. Yine de yüksek kalori değeri unutulmayarak dikkatli ve ölçülü biçimde tüketilmelidir.

Paylaşmak güzeldir
20

saglikpanosu.net sitesinde yayınlanan tüm yazıların hakları saklıdır. Yazıların tamamının veya bir kısmının www.saglikpanosu.net adresi tıklanabilir şekilde kaynak gösterilmeden herhangi bir yerde kullanılması yasaktır. Aksi durumlarda hukuki yollara başvurulur.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*