Çocukların Ruhsal Gelişiminde Babanın Rolü

Çocukların ruhsal gelişiminde iyi bir aile ortamı, güven veren istikrarlı ilişkiler, huzur dolu bir ev, koşulsuz sevgi önemlidir.

Özellikle koşulsuz sevgi veren aileler çocukların özgüvenlerini olumlu yönde etkiler. Ayrıca annenin rolü kadar babanın yarattığı rol model de özgüven üzerinde etkilidir.

Uzmanlara göre babalarından koşulsuz sevgi gören çocuklar kendileriyle daha barışık ve özgüvenli oluyorlar. Bu konudaki uzmanlar çocuk yetiştirmede azarlama, bağırma, tehdit, ağır bir şekilde cezalandırma ve korkutmanın özgüveni olumsuz etkilediğini çünkü çocuğun mutlu olabilmesi için baba sevgisini içten hissetmesi gerektiğini belirtti.

ÇOCUKLARINIZA ZAMAN AYIRIN

Sağlıklı iletişim için babaların çocuklarına vakit ayırması gerektiğinin altını çizen uzmanlar şu tavsiyeleri veriyor: “Babalar çocuklarına zaman ayırmalı ve sohbet etmeli. Mesela birlikte kitap okumalı. Bir olay hakkında onun ne düşündüğünü sormalı. Çocukla konuşma ve babanın sevgisinin göstermesi zeka gelişimine pozitif etki sağlıyor”

Alman Pedagog Petra Otmann da çocuk gelişiminde anne ve baba rollerinin ayrı ayrı olduğunu söyledi. Kız çocuklarının kendisine annesini rol model aldığını, erkek çocuklarının ise babayı rol model aldığını belirten Otmann, çocuklarda baba sevgisi, ilgi ve şefkatinin özgüvenlerini yüksek tutarak karşılarına çıkan bir sorunu rahat bir şekilde çözebileceklerini kaydetti.

DİSİPLİN İÇİN BABA, TATLI-SERT OLMALI

Çocukların disiplinli olmasında baba faktörünün de önemli olduğunu belirten Otmann, babaların çocuklarına karşı her zaman tatlı sert olmaları, azarlama, horlama, bağırma, sindirme, korkutma ve başka çocuklarla kıyaslama gibi davranışlardan kaçınmaları gerektiğinin altını çizdi.

Paylaşmak güzeldir
20

saglikpanosu.net sitesinde yayınlanan tüm yazıların hakları saklıdır. Yazıların tamamının veya bir kısmının www.saglikpanosu.net adresi tıklanabilir şekilde kaynak gösterilmeden herhangi bir yerde kullanılması yasaktır. Aksi durumlarda hukuki yollara başvurulur.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*