Çocuk Eğitimiyle İlgili 15 Müthiş Bilgi

Çocuk yetiştirmek çiçeğe benzer. Davranışlarınız, hareketleriniz, kullandığınız kelimeler çiçeğinizi yetiştirecek, olgunlaştıracak, ona yön verecek unsurlardır. Fırtınada yıkılmayan, güneş sıcağından etkilenmeyen çiçeğin iyi bir şekilde yetişmiş olduğu aşikar. Peki siz çocuğunuzu yetiştirirken hangi unsurlara dikkat ediyorsunuz? Doğru bildiğimiz yanlışlar neler? Bunlara bir göz atalım.

1) Çocuğunuzu dinleyin,onunla sohbet edin ve onu övün. Bırakın size yaşadıklarını, anlatmak istediklerini anlatsın. Konuşmasını sakın bölmeyin,sabırla cümlelerini tamamlayarak bitirmesini bekleyin.

2) Çocuklar ebeveynlerinin kopyası gibidir. Hareketlerinize,sohbetlerde kullandığınız kelimelere, davranışlarınıza dikkat ederek onların kötü huy ve davranışlarına sahip olmalarını engelleyebilirsiniz. Unutmayın çocuklar sizin örneklerinize gözlerini açarlar, çünkü sizi model alırlar ve taklit ederler.
Üzerinde durulacak önemli konu çocuk yetiştirme değildir;sağlıklı aile kurmak ve sürdürmektir.Sağlıklı ailenin temeli anlamlı,coşkulu ve güçlü bir karı-koca ilişkişidir.(Doğan Cüceloğlu)

3) Çocuğunuzu sağlıklı bir şekilde yetiştirirken kurduğunuz ilişki biçimine dikkat etmenizde fayda var. Onu duyun, konuşun, ilgilenin, zaman ayırın.
Çocuğunuzun hayat yolunu çizemezsiniz, ona ancak kendi yolunu çizebileceği bir harita verebilirsiniz.

4) Çocuğunuza cinsiyet gibi, doğuştan sahip oldukları özelliklerindense, kendi geliştireceği özelliklerin daha önemli olduğunu vurgulayın. Mesela resim ve müziğe dair yeteneği olabilir. Bırakın istediği gibi karalasın,şarkı söylesin. Belki de geleceğin ressamı veya müzisyeni çocuğunuzdur.

5) Çocuğunuza atfettiğiniz kelimelere dikkat edin aksi takdirde ona ne derseniz gerçektende öyle olma ihtimalini arttırırsınız. ‘Tembel, sorumsuz, asi, inatçı’ gibi olumsuz sıfatlar, bu özlellikleri geliştirir.

6) Çocuğunuza yaptığı davranıştan veya sarf ettiği kelimelerden dolayı olumsuz bir söz söylemeniz gerekiyorsa, sözü olumlu ve ona güveninizi belirten bir cümleyle bitirin. ‘Yiğit çorbanı yere döktüğünü sakın söyleme. Dikkat etmen gerektiğini sana kaç kere söyleyeceğim. Ağzının yerini bilmiyor musun oğlum sen?’ demek çocukta suçluluk duygusu yaratacaktır. ‘Yiğit çorbanı yanlışlıkla yere döktüğünü gördüm.Şimdi hemen orayı siler misin?’ şeklinde konuşmak daha sağlıklı olacak ve çocuğunuza sorumluluk duygusunu aşılayacaktır.

7) Hayal kurmadan olur mu? Elbette olmaz.Her çocuğun hayal dünyası farklı ve geniştir. Kimi uçmak ister, kimi süper kahramanlar gibi duvara tırmanmayı fakat soyut şeylerden ziyade somut bir şeyler yapmak çocuğunuzun kendine olan güven ve saygısını geliştirir. Pasta, kek, kurabiye yapmasını öğretebilirsiniz.

8) Çocuğunuzu olgunlaştıracak ve yetişkinlik duygularını aşılayacak olan ona sorumluluk vermektir.Bu süreçte hata yapılmasını göze almak ve bunu kabullenmek gerekir.

9) Çocuğunuza ‘Bu yanlış’ demek yerine, ‘Şu bölümü iyi,acaba diğer bölümü daha farklı olabilir miydi?’ diye yaklaşın. Yanlışı söyleyerek çocuğunuzu düzeltemezsiniz.
‘Uslu durdu hamburgeri haketti’ düşüncesi onun sağlığını ciddi şekilde tehdit eden fast food gıdalardan uzak tutun. Bu ödüllendirme şekli yerine başka yöntemler seçin; sineme ya da tiyatroya götürmek gibi… Ayrıca ona devamlı yeni sebze ve meyveleri tanıtarak sevdirmeye çalışın.

10) Bebekleri avutmanın bir çok yolu vardır. Her ağladığında hemen kucağa almak çözüm değildir. Ağladığında yanına yaklaşıp onunla konuşmak, ten temasında bulunmak, ona şarkı ya da ninni söylemek ve karnını okşamak miniğinizi avutabilir.

11) Evet çocuğunuza ölümü anlatmak zor. Ama ölen kişinin geri döneceğini söylemeyin. Çünkü onu boş bir beklentiye sokmuş olursunuz. Ölen kişinin bir daha dönmeyeceği, cennete gittiğini ve orada mutlu olduğunu söylemeniz daha sağlıklı olacaktır.

12) İyi anne baba olmak çocuktan gelen her isteğe sürekli ‘evet’ demek değildir. Bir çocuğu eğitirken çocuğun isteklerine ‘hayır’ diyebilmekte çocuğu geliştirir. Siz güç, kararlılık ve sınırları gösterirsiniz, çocuğunuz gelişmeye, kendini mutlu edecek yeni seçenekler düşünmeye başlar. Hayatta her isteğine ulaşamayacağı gerçeğini öğrenir. Zamanla çocuğunuz sınırları öğrenir, güçlenir ve sabır yeteneği gelişir. Bir çocuğa yapılabilecek en büyük kötülük, her istediğini alıp onu hayalsiz bırakmaktır.

13) Çocuklara bağırarak öğreteceğiniz tek bir şey vardır; korku…

14) Küçük yaşlardan itibaren çocuğunuzla kaliteli vakit geçirin. Aile içi iletişim çocukları bağımlılıktan korumanın en etkin yoludur.

15) Kendine başına bir şey yapma deneyimine sahip olamamış çocuk, gelecekte çekingen, pısırık, içine kapanık birisi olmaya adaydır.

Paylaşmak güzeldir
20

saglikpanosu.net sitesinde yayınlanan tüm yazıların hakları saklıdır. Yazıların tamamının veya bir kısmının www.saglikpanosu.net adresi tıklanabilir şekilde kaynak gösterilmeden herhangi bir yerde kullanılması yasaktır. Aksi durumlarda hukuki yollara başvurulur.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*