Balın Doğal Bal Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

İnsan sağlığı için en önemli besinlerden biri olan bal, saf ve gerçekse hemen her hastalığa şifa olabilmekte. Çok etkili bir antioksidan olan bal, içinde bulundurduğu maddelerle oldukça besleyici olabilmektedir. Katkı maddesi olarak kabul edilen glikoz, şeker, mısır şurubu balın içinde bulunuyorsa bu durumda saf olmadığını anlayabilirsiniz.

Sertifika ile Gerçekliği Anlayabilirsiniz

Alacağınız balın saf olup olmadığını anlayabilmek için rengine ya da donup donmadığına bakmanız yetersizdir. Çünkü ne donması ne de renginin koyu olması balın gerçek olduğunu kanıtlamaz. Bal üretimi yapan kişiler, arılara yedirdikleri maddelerle ortaya çıkan balı, gerçeklerine yakın kılmaktalar.

Gerçek ile sahte balı ayırt etmenin ilk kuralı sertifikalardır. Saf olduğuna dair gereken sertifikaya sahip olan ballar, gerçek olarak kabul edilmektedir. Saf bal sertifikası ise balın laboratuvar ortamında test edilmesi sonucunda verilmektedir. Eğer test aşamalarını geçememişse saf bal olarak satışa sunulamamaktadır.

Balın Akışını İpucu Kabul Edebilirsiniz

Gerçek ve sahte balı ayırt etmenin bir diğer tekniği de kavanozu yan yatırarak akış sağlamaktır. Eğer kavanozu yan yatırıp balın bir süre akmasını sağlarsanız bu sizin için ipucu olacaktır. Balınız kesik kesik akıyorsa sahte tüketiyorsunuz demektir. Saf olan bal asla kesinti vermeden su gibi aşağıya akacaktır.

Keçeli Kalem ile Bal Testi Yapabilirsiniz

Bal testi yaparken bir parça balı parmağınızın ucuyla alıp en geniş tırnağınızın üzerine bırakın. Tırnağınızın üzerinde birkaç dakika bekledikten sonra elinize bir keçeli kalem alın. Eğer kalem yazmaya devam ediyorsa bu durumda bal gerçek baldır. Eğer yazmıyor dağılıp gidiyor ya da hiç görünmüyorsa sahte baldır.

Bal Kavanozu Üzerinde Yazılanları Dikkatlice Okumalısınız

Tükettiğiniz balın güvenilir ya da saf olup olmadığını anlayabilmenin bir diğer yolu da onay aldığı kurumdur. Bunun yanında bal kavanozu üzerinde yazılı olan ibare oldukça önemlidir. Eğer saf bal tüketmek istiyorsanız kavanoz üzerinde Tarım Bakanlığı onayı almış olduğunu okumalısınız. Bakanlıktan onay alındığına dair bir cümle kullanılmışsa bal saftır.

Kavanoz üzerinde bakanlık yerine gıda tüzüğü izninden bahsediliyorsa bu durumda saf değil katkı maddeleri içeren bir bal tüketiyorsunuz demektir. Gıda tüzüğüne uygun olduğuna dair herhangi bir ibare okursanız gerçek bal tüketmediğinizi bilmelisiniz.

 Fiyatına Bakarak Balın Gerçek Olduğunu Anlayabilirsiniz

Aldığınız bal eğer saf ise bu durumda fiyatı biraz daha yüksek olacaktır. Pek çok markette oldukça uygun fiyata satılan balların katkı maddesi ile hazırlandığını bilmelisiniz. Bunun yanında fiyatta olağanüstü yükseklik söz konusuysa bilin ki bahsi geçen bal saftır. Emeği, çabası ve tadı ile bu fiyatı hak eden saf bal, diğerlerine nazaran çok daha pahalıdır.

Ucuz balın üretimi de satışa sunumu da oldukça kolaydır. Saf bal ise yalnızca üretim konusunda dahi oldukça zahmetlidir.

Balı Alev Testine Tabi Tutabilirsiniz

Bal kavanozunu elinize aldınız ancak henüz saf mı yoksa sahte mi karar veremediniz. Gerçek balı anlamanın en pratik yollarından biri de alev testine tâbi tutmaktır. Tahta kaşık yardımıyla balı aldıktan sonra altından çakmak yardımıyla ateş verin. Eğer bal, alev temas ettikten sonra hemen tutuşmaya başlamışsa gerçek değildir. İçinde yoğun glikoz bulunan bal, hızla alev alarak yanmaya başlar. Gerçek bal ise ateş değse dahi herhangi bir yanma göstermez.

Paylaşmak güzeldir
20

saglikpanosu.net sitesinde yayınlanan tüm yazıların hakları saklıdır. Yazıların tamamının veya bir kısmının www.saglikpanosu.net adresi tıklanabilir şekilde kaynak gösterilmeden herhangi bir yerde kullanılması yasaktır. Aksi durumlarda hukuki yollara başvurulur.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*